Heftige emoties en eeuwige discussies…

Heftige emoties en eeuwige discussies… Grote kans dat dit je bekend in de oren klinkt. Je hebt vast al gemerkt dat de ‘standaardaanpak’ voor jouw kind niet lijkt te werken. Net als al die goedbedoelde adviezen van je omgeving, de juf, de huisarts, het consultatiebureau en ga zo maar door.

‘Je bent gewoon te soft’, ‘Hij moet gewoon leren luisteren’, ‘Je moet consequent zijn: goed gedrag belonen en slecht gedrag bestraffen’, ‘Stuur hem maar een weekje naar mij, dan is het wel over met die flauwekul’. Zomaar een greep uit wat je zoal te horen krijgt als je kind zich niet helemaal ehm… standaard gedraagt. Alsof je dat niet allemaal al lang geprobeerd hebt!

Standaard werkt niet

En inmiddels weet je: daar ligt het niet aan, het werkt niet, mijn kind is gewoon anders. En dat klopt. Hoogbegaafde kinderen zijn anders, ze zijn (in ieder geval in de ogen van anderen) vaak in alles net een beetje ‘te’. Te gevoelig, te brutaal, te koppig, te eigenwijs. Eigenlijk al die dingen die later gevraagd worden bij sollicitaties of die je bewondert in leiders – empathisch (‘gevoelig’), voor je mening opkomen (‘brutaal’), volhardend (‘koppig’), creatief (‘eigenwijs’) – maar die in kinderen vaak aanzienlijk minder gewaardeerd worden.

Herken je dit?

  • Je zit met je handen in het haar over het gedrag van je kind. Je gelooft best dat het komt doordat hij waarschijnlijk hoogbegaafd is en niet lekker in z’n vel zit, maar zo kan het niet langer.
  • Je kind ontploft om het minste of geringste, of barst in tranen uit om ‘niks’. Hij maakt zich druk over kleinigheden, slaat op tilt van dingen die ‘niet eerlijk’ zijn en is bang voor van alles. Je weet niet wat je toch met die heftige emoties aan moet.
  • Het lijkt wel of je altijd strijd hebt met je kind! Maakt niet uit waar het over gaat: als er iets moet, eindigt het in ruzie en slaande deuren. En wat je ook probeert – dreigen, straffen, belonen, negeren – niks werkt. Hij lijkt er gewoon totaal ongevoelig voor, maar weet wel precies op welke knoppen hij bij jou moet drukken. En dat maakt je zo boos dat je achteraf het schaamrood op de kaken hebt staan over je eigen gedrag…
  • Jij weet heel goed dat je kind ‘uitdaging’ nodig heeft, maar hoe dan? Bij alle nieuwe of moeilijke dingen gaan de hakken in het zand. Klusjes, huiswerk, muziekles, het geeft altijd drama en uiteindelijk doet ‘ie helemaal niks.
  • Je kind voelt zich ‘anders’ en onbegrepen en je ziet hem steeds verder ‘uit’ gaan. Op school, maar ook thuis. En je beseft heel goed dat zijn gevoel gewoon klopt, want ook jij hebt geregeld moeite met z’n gedrag. Hij krijgt duidelijk niet wat hij nodig heeft, maar hoe het wel moet is je een raadsel. Je begrijpt hem gewoon niet… Je voelt je hopeloos tekortschieten als ouder, terwijl je niets liever wilt dan je kind weer gelukkig zien.

 

Gaat dit over jou? Reserveer nu meteen een plekje in mijn agenda.

Niks doen is geen optie

Je hebt een tijdlang tegen beter weten in gehoopt dat het vanzelf beter werd als je maar genoeg je best deed, maar inmiddels besef je dat er echt iets moet veranderen. Dat je kind meer nodig heeft dan jij in je eentje kunt bieden.

Je kind wil nu al niet naar school, maar stel dat hij straks echt helemaal vastloopt: niks meer wil, niks meer kan en niks meer durft?

En als je je kind al niet aankunt nu hij pas 6 is, hoe moet dat dan straks? Als je hem niet meer fysiek de baas kunt? Je wilt toch niet dat het schrikbeeld dat 's nachts door je hoofd spookt echt waar wordt?! Je weet wel, die van een totaal ontspoord kind: onhandelbaar, zonder diploma’s, in de goot, verslaafd of erger.

Je kind is vaak ongelukkig, bij tijden echt depressief. Je hebt al eens op de symptomen gegoogled en bent je rot geschrokken! Hij zegt nu al soms dat hij beter dood kon zijn. Nu is hij nog jong, maar hoe moet dat als hij gaat puberen?

Hoe moet je hier nu in je eentje uitkomen?

Karen de Jong

We hebben dankzij jouw begeleiding de gebruiksaanwijzing van onze zoon beter leren lezen. Hij draait lekker en de rust is weer terug. Met af en toe een uitschieter. Want dat hoort er gewoon bij:-)

Talentvol Opvoeden

Altijd strijd? Heftige emoties? Geen idee hoe andere ouders dat toch doen: opvoeden? In deze individuele oudertraining leer ik je om je kind beter te begrijpen en goed te begeleiden, zodat je kind weer goed in z'n vel zit en de rust in huis terugkeert.

Meer weten?

Positive Discipline

Opvoeden met respect en bemoediging in plaats van met straffen en belonen. Standaard werkt niet bij hoogbegaafde kinderen. Dit wel. Ook bij alle andere kinderen trouwens.

Meer weten?

Gratis sessie!

Loop je vast bij de opvoeding van jouw (vermoedelijk) hoogbegaafde kind? In een gratis sessie van 20 minuten kijken we waar je tegenaan loopt en geef ik je alvast 3 waardevolle tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Meer weten?

Gratis gesprek

0,-
  • 30 minuten
  • Rustig kennismaken
  • Online (zoom) of telefonisch
  • Rechtstreeks te reserveren
Popular

Uurtje sparren

50
  • In een uurtje de diepte in
  • Handvatten en inzichten waar je zelf mee verder kunt
  • Online via Zoom
  • Reserveer rechtstreeks in mijn agenda

'Talentvol Opvoeden' traject

795
  • 6 individuele sessies van 2 uur
  • Toegang tot online bibliotheek met theorie, tips, oefeningen en video’s
  • Oefeningen voor thuis
  • Inspiratieboek ‘Hoogbegaafd Opvoeden’

Nieuwe blogberichten

Kramp in je hoofd

Vandaag was ik een studieboek aan het lezen, iets waar ik normaal gesproken blij van wordt (jaja, ik weet het, wie leest er nu studieboeken voor de lol…ik dus). Maar deze keer had ik er moeite mee, al kon ik niet direct plaatsen waar het aan lag. Tot ik bij hoofdstuk 7 kwam. Daar werd …

Read More
See More Posts

Loop je vast bij de opvoeding van jouw (vermoedelijk) hoogbegaafde kind?

Ik heb iets supergaafs bedacht! Hoe zou het zijn als je snapt waarom jouw kind altijd zo heftig reageert? Altijd in discussie gaat? Niet stil kan zitten? Alles ‘saai’ vindt? In 6 gesprekken leer ik jou hoe je kind in elkaar zit, waarom geen enkel opvoedadvies bij jou kind lijkt te werken en vooral: hoe je het dan wel aanpakt om het thuis ontspannen en gezellig houden!

Nieuwsgierig geworden? In een gratis sessie van 30 minuten vertel ik je hier meer over en geef ik je alvast waardevolle tips om meteen mee aan de slag te gaan.

Verder praten?

Heb je vragen, zorgen of wil je even je hart luchten? Vraag een gratis sessie aan of vul het formulier hieronder in. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Je mag me ook rechtstreeks mailen op mariette@biqkels.nl.