Hallo, leuk dat je er bent! Ik ben Mariette Dijkstra en ik ben specialist hoogbegaafdheid bij Biqkels. Ik help je graag om jouw eigen weg te vinden in hoogbegaafdheid.

Ervaringsdeskundige

Misschien vind je het interessant om iets te lezen over de weg die ik zelf heb gevolgd. Die weg begint als ervaringsdeskundige. Ik ben zelf hoogbegaafd en moeder van twee hoogbegaafde kinderen, dus veel van de dingen waar jij als ouder (en waarschijnlijk ook bij jezelf) tegenaan loopt ben ik ook zelf tegengekomen.

Onderwijs

Toen ik vroeger op school zat bestond de enige aanpassing voor kinderen die ‘meer aankunnen’ uit een klas overslaan. Probleem opgelost. Simpel. Ahum. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer aandacht voor de leerbehoeften van meer- en hoogbegaafde kinderen. Toch gaat dit nog lang niet op alle scholen even vlekkeloos, zoals ik zelf en in mijn omgeving merkte. Ik wilde hier graag verandering in brengen en de beste manier leek mij om dit van binnenuit te gaan doen, dus vanuit het onderwijs. Dan bereik je veel kinderen tegelijk, zo dacht ik. Ik begon vol goede moed aan de versnelde Pabo en leerde veel over hoe het basisonderwijs werkt. Ik heb alle vakken en toetsen gehaald, maar ik kwam er tijdens de stages steeds meer achter dat mijn plek toch niet voor een klas is. Ik werk veel liever een-op-een of in kleine groepen met kinderen, zodat ik echte aandacht kan geven en goed kan kijken wat een kind nodig heeft. Een illusie armer, maar veel kennis en ervaring rijker besloot ik te stoppen en verder te gaan in het veld waar mijn hart echt ligt.

Specialist begaafdheid

Al tijdens het tweede jaar van de Pabo was ik namelijk gestart met de opleiding tot Zelfstandig Talentbegeleider bij Novilo. Hier werd mijn honger naar kennis gevoed. Ik leerde heel veel over kenmerken en modellen van hb, begeleiding, executieve functies, overexcitabilities en nog veel meer. Naast de voorgeschreven stof las (en lees) ik tientallen extra boeken, en volgde specialisatiemodules (Coaching, Executieve Functies, Plusklas Opzetten) en aanvullende opleidingen.

Ik kwam er eigenlijk steeds meer achter dat ik vooral een voorliefde heb voor alles wat met de emotionele ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen te maken heeft en de belangrijke rol die ouders daarin spelen. Thuis maakt voor hoogbegaafde kinderen echt het verschil. Stevige wortels en ruimte om te groeien stellen kinderen in staat hun eigen plek te vinden in een wereld die grotendeels niet op hen ingericht is.

Positive Discipline

Tijdens mijn opleiding kwam ik in aanraking met Positive Discipline. Na zoveel opvoedadviezen die bij mijn kinderen gewoon niet leken te werken, vond ik hier eindelijk concrete handvatten voor hoe ik altijd al dacht dat opvoeden zou moeten. Een benadering die uitgaat van respect, autonomie, bemoediging en het leren van vaardigheden, in plaats van straffen en belonen. Enthousiast geworden door mijn eigen ervaringen thuis heb ik de training tot Positive Discipline Parent Educator gevolgd, zodat ik nu oudercursussen mag geven. Ik wil namelijk niets liever dan de inzichten die mij (en mijn kinderen) zo hebben geholpen doorgeven aan andere ouders.

Innerlijke Familie en HG&SW

Toen ik me meer ging verdiepen in de intensiteit die hoort bij hoogbegaafdheid (je snapt ongetwijfeld wat ik bedoel) las ik het boek Het hooggevoelige kind met een sterke wil van Janneke van Olphen. Hierin werd eigenlijk precies beschreven wat ik bij vrijwel alle hoogbegaafde kinderen opmerkte. De unieke benadering vanuit de Innerlijke Familie van Arienne Klijn maakt hierbij prachtig zichtbaar wat er speelt in het kind zelf en tussen ouders en kinderen. Je raadt het al: ik ging een opleiding volgen bij Janneke en Arienne en mag me inmiddels Hooggevoelig & Strong-willed Specialist noemen, en Schildencoach Innerlijke Familie, zodat ik ouders individueel kan coachen met deze methode. Ook heb ik inmiddels de licentie behaald om oudercursussen over HG&SW te mogen geven. Daarnaast ben ik druk bezig om diverse modellen en theorie rondom hoogbegaafdheid te vertalen naar een begeleidingsmodel gebaseerd op de Innerlijke Familie.

Reflexen: verband met emotionele ontwikkeling

Als tegenhanger voor alle benaderingen ‘vanuit het hoofd’ ben ik me ook gaan verdiepen in de samenhang tussen lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Tijdens de opleiding tot Coach Kinderbrein & bewegen bij Carla van Wensen leerde ik veel over reflexen, reflexintegratie en het enorme effect dat iets ogenschijnlijk simpels als het (trouw) doen van enkele eenvoudige oefeningen kan hebben op het welzijn van kinderen. Eerlijk gezegd leek reflexintegratie me nogal zweverig, maar het bleek juist enorm nuchter, wetenschappelijk onderbouwd en vooral praktisch toepasbaar te zijn. Ik was direct verkocht en hoop hier nog veel meer over te leren.

Jij maakt het verschil

Als je tot hier gelezen hebt, heb je inmiddels vast al door dat ik gek ben op nieuwe dingen leren. Het zal je dan ook niet verbazen dat er voor het komende jaar alweer van alles op de planning staat: Talentenfluisteraar, Didactisch onderzoek, KIE Coach. Maar kennis die alleen in je hoofd zit is eigenlijk vrij nutteloos, de echte waarde ervan ervaar je pas als je er iets mee doet. En als je je kennis deelt vermenigvuldigt die waarde zelfs. Zo is Biqkels ontstaan: ik wil doorgeven wat ik geleerd heb zodat ook jij het verschil kunt maken.

Mijn weg had diverse zijpaadjes (en ik zal er vast nog meer ontdekken), maar heeft geleid tot wat ik het allerleukste vind: het doorgeven van alles wat ik geleerd heb en mijn kennis te gebruiken om anderen te helpen hun eigen weg te vinden.