Vragen over opvoeding

Heftige emoties en eeuwige discussies…

Heftige emoties en eeuwige discussies… Grote kans dat dit je bekend in de oren klinkt. Je hebt vast al gemerkt dat de meeste ‘standaard’ opvoedmethodes voor jouw kind niet lijken te werken. Net als al die goedbedoelde adviezen van je omgeving, de juf, de huisarts, het consultatiebureau en ga zo maar door.

‘Je bent gewoon te soft’, ‘Hij moet gewoon leren luisteren’, ‘Je moet consequent zijn: goed gedrag belonen en slecht gedrag bestraffen’, ‘Stuur hem maar een weekje naar mij, dan is het wel over met die flauwekul’. Zomaar een greep uit wat je zoal te horen krijgt als je kind zich niet helemaal ehm… standaard gedraagt. Alsof je dat niet allemaal al lang geprobeerd hebt!

Standaard werkt niet

En inmiddels weet je: daar ligt het niet aan, het werkt niet, mijn kind is gewoon anders. En dat klopt. Hoogbegaafde kinderen zijn anders, ze zijn (in ieder geval in de ogen van anderen) vaak in alles net een beetje ‘te’. Te gevoelig, te brutaal, te koppig, te eigenwijs. Eigenlijk al die dingen die later gevraagd worden bij sollicitaties of die je bewondert in leiders – empathisch (‘gevoelig’), voor je mening opkomen (‘brutaal’), volhardend (‘koppig’), creatief (‘eigenwijs’) – maar die in kinderen vaak minder gewaardeerd worden.

En ja, het is vaak ook best lastig om goed om te gaan met de intense emoties en sterke wil van je kind, maar laat je vooral niet aanpraten dat er iets ‘mis’ is met je kind. Integendeel, je kind is een volhouder, een doorzetter, een biqkel! Hij of zij heeft prachtige eigenschappen, maar mist de vaardigheden om er handig mee om te gaan… en jij misschien ook (nog). Gelukkig zijn vaardigheden te leren! Zowel voor je kind als voor jou. Ik help jullie hier graag bij!

Ik ga het anders doen

Maar hoe pak je het dan aan om het thuis leefbaar en gezellig te houden? Je kunt natuurlijk stug volhouden in een niet-passende opvoeding (‘koppig’, weet je nog?), maar vroeg of laat zul je moeten toegeven dat het niet werkt. En waarschijnlijk heb jij al veel eerder besloten het anders te doen. Gewoon omdat je het welzijn van jouw kind belangrijker vindt dan wat je omgeving ervan denkt.

En dat is prachtig, maar kan kan je ook onzeker maken. Want hoe moet het dan wel? En in je eentje een andere koers varen kan je ook eenzaam maken. Maar geloof me, je bent echt niet de enige! Heel veel ouders van hoogbegaafde kinderen worstelen met de opvoeding van hun kinderen. En dat is ook niet zo gek, want waar moet je je nou op baseren als je kind zo afwijkt van de norm?

Je hoeft het niet alleen te doen

Gelukkig hoef je het ook niet alleen te doen. Zoek steun bij andere ouders en vraag advies of hulp als je ergens niet uitkomt. Bijvoorbeeld aan mij. Ik geef je graag een steuntje in de rug!

Thuis maakt het verschil!

Ik ben er namelijk van overtuigd dat in een wereld die hen vaak niet begrijpt, de ‘wortels en vleugels’ die hoogbegaafde kinderen van hun ouders meekrijgen van cruciaal belang zijn. Thuis mogen ze zichzelf zijn, is er begrip, acceptatie en ruimte om te groeien. Thuis maakt het verschil!

Wil jij ook leren hoe je in jouw gezin minder stress en meer rust kunt ervaren? Hoe je positief opvoedt en je kind de vaardigheden leert om gelukkig te worden? Neem dan contact met me op of kijk hieronder waar ik je mee kan helpen: