Je anders voelen
Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich anders dan andere kinderen. Ze maken een leuke woordgrap, maar niemand snapt hem. Ze vertellen iets interessants en niemand lijkt te begrijpen waar ze het over hebben. Ze hebben afgesproken met een vriendje, maar het vriendje is de afspraak zomaar vergeten… Zomaar wat voorbeelden, je kunt er vast nog wel 20 verzinnen.
Je kind denkt en doet anders dan andere kinderen, waardoor het soms moeilijk kan zijn om vriendjes te maken. Je kind kan zich hierdoor erg alleen of ‘raar’ gaan voelen. En dat is verdrietig, want erbij horen is een eerste levensbehoefte van mensen, groot en klein.
Peers: je eigen ‘kudde’ vinden
Erken dit gevoel van je kind, en dat het moeilijk en verdrietig is als je er niet bijhoort. Vertel hem ook dat het niet betekent dat er iets mis is met hem. Hij heeft alleen de ‘kudde’ waar hij wel in past nog niet gevonden. Er zijn meer kinderen die denken en voelen als hij, dus ga samen op zoek naar ‘soort-genootjes’, naar kinderen (of volwassenen) waarbij hij zichzelf kan zijn. Ook zijn ‘kudde’ is ergens daarbuiten en wacht op hem.
Dat hoeft helemaal niet perse in een plusklas te zijn, ook op muziekles, de sportclub, bij scouting en op allerlei andere plekken lopen misschien wel net zulke bijzondere exemplaren rond als hij. Of in een peergroep van Biqkels, dat kan natuurlijk ook.
Besef dat het aantal vriendschappen per persoon kan verschillen, en dat je kind hierin andere behoeftes kan hebben dan jij. Sommige kinderen zijn gelukkig met een beste vriend, anderen hebben liever heel veel vriendjes. Kijk wat past bij jouw kind.
En hoe zit dat met jou als ouder?
Ook jij hebt waarschijnlijk behoefte aan mensen die precies snappen waar je mee worstelt in jouw hoogbegaafde gezin. Waar je jouw keuzes niet hoeft te verdedigen, waar mensen niet zeggen dat jij het maar makkelijk hebt met zulke slimme kinderen, waar ze begrijpen hoe moeilijk en frustrerend het soms is om zulke slimme, complexe, creatieve en intense kinderen op te voeden. Maar waar je ook je bijzondere en trotse ervaringen kunt delen zonder dat je raar wordt aangekeken.
Het is belangrijk om een netwerk te hebben van ouders die weten hoe het is om hoogbegaafd te zijn en/of hoogbegaafde kinderen op te voeden. Misschien ken je wel ouders via school, plusklas of in je eigen vriendenkring, en anders kun je ze vinden op facebook, via (ouder)verenigingen als Pharos, Choochem, Hint en Mensa, bij hb speeldagen, lezingen, koffie-ochtenden, etc.
Peers4Parents
Omdat ik weet hoe belangrijk peers ook voor ouders zijn, heb ik me aangesloten bij Peers4Parents, een organisatie die door het hele land oudergroepen begeleidt. De focus in Peers4Parents groepen ligt niet op onderwijs (waar het bij begaafdheid al gauw over lijkt te gaan), maar op de emotionele en sociale behoeften van begaafde kinderen en de belangrijke rol die ouders daarin kunnen spelen. Ook al zijn de thema’s vaak emotioneel en soms confronterend, de (h)erkenning in een Peers4Parents groep is voor veel ouders een warm bad en worden er vaak blijvende vriendschappen gevormd.
Meer informatie vind je hier of op www.peers4parents.nl.