Ik ben de controle ‘kwijt’…

…maar had je die dan?

Gisteren had ik tijdens een coachingsessie een mooi gesprek met een moeder over controle. Over hoe je vaak denkt de controle ‘kwijt te zijn’, terwijl je die in de meeste gevallen simpelweg nooit gehad hebt. Dat kan gaan over het gedrag van je kinderen, de houding van de leerkracht op school, maar ook (nu actueel) over de nieuwste coronamaatregelen en het risico op besmetting. Over al die dingen heb je geen controle, al denk je vaak van wel. Energie steken in toch proberen de controle te ‘houden’ kost bakken energie… en dat is nogal zonde voor iets dat simpelweg nooit gaat lukken.

Focus op je eigen gedrag

Ik was dan ook heel blij dat ze zelf al zei ‘dus ik probeer nu jouw aanpak en focus op mijn eigen gedrag’. Ik zeg inderdaad wel eens vaker dat je alleen maar invloed hebt op wat je zelf doet 😉 De enige manier om verandering te krijgen is door het zelf anders aan te pakken. Klinkt misschien als oneerlijk, maar persoonlijk vind ik het goed nieuws, want dit heb je lekker helemaal zelf in de hand. En het leuke is dat de omgeving dan toch mee gaat bewegen.

Cirkel van invloed

Als extra inzicht liet ik haar de cirkel van invloed (Covey) zien, omdat die zo mooi duidelijk maakt hoe dit werkt.

Allereerst heb je de cirkel van betrokkenheid: dat zijn alle dingen waarbij jij je betrokken voelt, dus die jou op de een of andere manier raken (gedrag of meningen van anderen, dat het regent, etc.). Daarbinnen ligt een kleiner gebied, de cirkel van invloed: dat zijn de dingen waar je daadwerkelijk iets aan kunt doen (wat je doet, hoe je reageert, of je een jas aantrekt, etc.). Als je al je energie richt op alles ‘van buiten’ – en dan vooral op wat daar mis mee is – ben je alleen maar bezig met reageren en ervaar je steeds minder controle over je leven. Je cirkel van invloed wordt kleiner. Wanneer je echter focust op de dingen waar je wel iets aan kunt doen, richt je je energie op een positieve, proactieve manier naar buiten. Je ervaart meer controle, de omgeving beweegt misschien zelfs mee de goede kant op en je cirkel van invloed wordt groter.

Kort samengevat: verspil geen energie aan wat je toch niet kunt veranderen en richt je op de zaken waar je wel invloed op hebt.

Kijk naar jezelf

Voor zover je dat nog niet door had: mijn hele begeleiding is gericht op dit principe. Bij ouders die moeite hebben met het ‘lastige’ gedrag van hun kind ga ik aan de slag met de ouders in plaats van te proberen het kind te ‘fixen’. Daar is namelijk doorgaans niets mis mee, alleen lukt het ouders (nog) niet om te zien welke eigenschappen en behoeften er achter het gedrag van hun kind zitten én wat hun eigen aandeel is in alle ‘gedoe’.

En dat is dus waar die moeder van gisteren heel hard – en met succes – mee aan het werk is. Ik kijk met haar mee en bewonder haar moed, want naar jezelf kijken is echt niet altijd makkelijk. Maar het is ook wat je vleugels geeft!

Maar hoe doe je dat dan? Je richten op je eigen gedrag? Tijdens een gratis sessie vertel ik je daar graag meer over. Is dat nog te spannend? Geeft niks. In mijn gratis ebook Hoogbegaafd Opvoeden lees je ook wat ik bedoel.

Mariette Dijkstra

About Mariette Dijkstra

Hallo, ik ben Mariette, moeder van 2 jongens en specialist begaafdheid / opvoedcoach bij Biqkels - wegwijs in hoogbegaafdheid. Ik begeleid ouders die met de handen in het haar zitten bij de opvoeding van hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kind om hun kind beter te begrijpen en te begeleiden, zodat ze weer vertrouwen krijgen in hun eigen aanpak en de rust en gezelligheid terugkeert in huis.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *