PD Tool: Fouten zijn kansen om te leren

Een belangrijk aspect van de kritische instelling van hoogbegaafden is een groot reflectievermogen: het goed kunnen nadenken over wat jijzelf doet, wat anderen doen en hoe dat beter zou kunnen. Eigenlijk zie je gewoon altijd ‘ruimte voor verbetering’, ook al zit een ander daar niet altijd op te wachten. Deze drang tot verbetering kan het omgaan met fouten best lastig maken, zeker in combinatie met perfectionisme. Je ziet namelijk heel scherp wat je fout doet, maar je mag het van jezelf niet fout doen.

Nu is je kind niet de enige die dat zo doet… Waarschijnlijk herken jij dit ook wel bij jezelf. Zie jij ook altijd ruimte voor verbetering? Bij je kinderen bijvoorbeeld? En hoe reageer jij als ze dan niets doen met jouw ‘goedbedoelde suggesties’? Hoe ga jij om met fouten? Fouten zijn prachtige kansen om te leren! Waarschijnlijk zeg je dat wel, maar leef je het ook voor? Hoe doe je dat?

Jouw reactie op fouten maakt een groot verschil. Reageer op fouten (ook die van jezelf) met vriendelijkheid en medeleven, niet met preken, schaamte of schuld.

Vaak lukt dat naar een ander toe nog wel, maar hanteer je voor jezelf toch andere regels. Wees je bewust van het voorbeeld dat je hierin bent voor je kind. Oefen op een bemoedigende reactie, ook naar jezelf.

Laat zien hoe je leert van fouten en vertel het ook als je zelf iets fout gedaan hebt. Wat deed je en wat heb je ervan geleerd? Je kind zal de les misschien niet direct oppikken (je leert helaas vooral van fouten die je zelf maakt), maar je laat hiermee zien dat fouten maken normaal is.

Je kunt eventueel nieuwsgierigheidsvragen gebruiken om de consequenties van fouten te onderzoeken (zie PD tool Vragen of zeggen?).

Tip:

Maak duidelijk dat fouten maken gaat over wat je doet, niet over wie je bent. Dat is echt een belangrijk verschil!

Zorg dat jouw reactie altijd dit uitstraalt:

‘Wat je deed was misschien niet goed (en daar heb je hopelijk iets van geleerd), maar jij bent nog steeds helemaal ok en ik hou nog net zoveel van je.’

Meer Positive Disicpline tools? Deze komt uit mijn boek ‘Hoogbegaafd Opvoeden‘. En in een oudercursus Positive Discipline leer je er natuurlijk nog veel meer!

Mariette Dijkstra

About Mariette Dijkstra

Hallo, ik ben Mariette, moeder van 2 jongens en specialist begaafdheid / opvoedcoach bij Biqkels - wegwijs in hoogbegaafdheid. Ik begeleid ouders die met de handen in het haar zitten bij de opvoeding van hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kind om hun kind beter te begrijpen en te begeleiden, zodat ze weer vertrouwen krijgen in hun eigen aanpak en de rust en gezelligheid terugkeert in huis.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *