Janneke van Olphen viel het op dat sommige kinderen niet alleen hooggevoelig zijn, maar daarbij ook een zeer sterke wil hebben (strong-willed). Deze combinatie van aan de ene kant snel overspoeld raken en aan de andere kant juist veel prikkels nodig hebben of genereren, leidt intern en in de relatie met anderen vaak tot lastig te begrijpen gedrag. Zij verklaart dit verschijnsel van HG&SW aan de hand van het model van de Innerlijke Familie. Deze HG&SW ‘problematiek’ speelt bij veel hoogbegaafde kinderen.
Hooggevoelig
Een van de kenmerken van hoogbegaafdheid is de hoge gevoeligheid, zowel emotioneel als sensorisch. Prikkels komen sterk binnen en worden intens beleefd.
Strong-willed
Een ander kenmerk van hoogbegaafdheid is de sterke wil en drang naar autonomie. Dit zijn de kinderen die al heel jong roepen ‘zelluf doen’ en daar ook nooit meer mee ophouden. Ze weten vaak precies wat ze willen en houden dit vol, ook als dit botst met de omgeving. Dit kan leiden tot stevige confrontaties met ouders of leerkrachten. Als de sterke wil continue beknot wordt, is het mogelijk dat het kind het uiteindelijk opgeeft, met alle problemen van dien.
Spanningsmechanisme
De combinatie hooggevoelig en strong-willed komt heel veel voor bij hoogbegaafdheid. Als het kind gespannen raakt, uit zich dat vaak in boos, opstandig gedrag. De achterliggende stress of overprikkeling wordt hierbij vaak niet herkend, waardoor het kind vooral als lastig ervaren wordt.