10mei

Peers4Parents oudergroep

Date 10 mei 2022
LocationMeppel/Zuidlaren + online
Category

In samenwerking met iQBegrijp

Peers4Parents is een landelijk initiatief dat ouders ondersteunt in de emotionele begeleiding van hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Het opvoeden van een hoogbegaafd kind brengt bijzondere momenten, voldoening én uitdagingen met zich mee.

Wil jij graag:

 • je kind beter begrijpen?
 • ervaringen delen met andere ouders die jou begrijpen?
 • handvatten om je kind emotioneel te kunnen begeleiden?
 • de communicatie en relatie met je kind, partner en/of school verbeteren?

Opzet:

Uniek aan de oudergespreksgroepen is dat deze ouders ondersteunen in het vinden van hun eigen, persoonlijke manier om hun kinderen te begeleiden. Want als jij steviger in je schoenen staat, kun je ook je kind beter ondersteunen!

In een kleine groep komen ouders 5 keer bij elkaar om te praten over een bepaald thema. De thema’s zijn gebaseerd op het boek De begeleiding van hoogbegaafde kinderen van James Webb (verplichte kost voor iedere ouder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind!). Zo gaat het onder andere over intensiteit, kenmerken van begaafde kinderen, communicatie, zelfregulatie, plek in het gezin. Ieder thema is zo opgezet dat het niet alleen kennis en inzicht geeft, maar vooral ook ruimte biedt aan het uitwisselen van ervaringen en leren van elkaar.

De focus in Peers4Parents-groepen ligt niet op onderwijs (waar het bij hoogbegaafdheid al gauw over lijkt te gaan), maar op de emotionele en sociale behoeften van hoogbegaafde kinderen en de belangrijke rol die ouders daarin kunnen spelen. Naast het delen van ervaringen hebben ouders ook vaak behoefte aan praktische handvatten. Daarom laten we je tijdens deze avonden ook kennismaken met Positive Discipline, een opvoedfilosofie die goed aansluit bij hoogbegaafde kinderen en een mooie overlap heeft met Peers4Parents.

Deze reeks oudergespreksgroepen zullen een combinatie zijn van live bijeenkomsten en bijeenkomsten via Zoom. Kennismaken (en afsluiten) gaat namelijk veel fijner als het niet op een schermpje hoeft, terwijl het aan de andere kant ook wel prettig is als je niet steeds een eind hoeft te rijden. Vandaar deze combi.

Om het behapbaar te houden, hebben we de totale Peers4Parents-reeks van 10 bijeenkomsten opgedeeld in 2 series, eentje in het voorjaar en het vervolg in het najaar. In- of uitstroom halverwege is dus mogelijk, maar de twee series zijn wel bedoeld als doorgaand geheel.

Data en tijden:

Serie 1 (voorjaar 2022) (alle avonden 20.00 – 21.30 uur):

 • 10 mei (live), thema: Kenmerken van begaafde kinderen
 • 17 mei (online), thema: Communicatie
 • 24 mei (online), thema: Motivatie, enthousiasme en onderpresteren
 • 7 juni (online), thema: Discipline en zelfmanagement
 • 14 juni (live): Intensiteit, perfectionisme en stress
 • (reserve) 21 juni

Serie 2 (najaar 2022) (alle avonden 20.00 – 21.30 uur):

 • 27 september (live): Kenmerken van begaafde kinderen (herhaling) + Sociale contacten: het belang van peers
 • 4 oktober (online): Idealisme, (on)gelukkig zijn en depressie
 • 11 oktober (online): Andere kinderen in het gezin: enig kind of broers en zussen
 • 25 oktober* (online): Waarden en tradities & uniek en onderscheidend zijn
 • 1 november* (live): De complexiteit van succesvol ouderschap
 • (reserve) 8 november*

*Als er deelnemers uit vakantieregio Midden zijn, dan houden we daar rekening mee. De data met een sterretje zullen dan één week opgeschoven worden. De laatste 2 bijeenkomsten zijn dan op 1 en 8 november, met 15 november als reservedatum.

Locatie:

Live bijkomsten vinden plaats in de praktijk van iQBegrijp in Meppel en/of in de praktijk van Biqkels in Zuidlaren. De overige avonden zijn bij jou thuis, want online via Zoom 🙂

Kosten:

Per van 5 bijeenkomsten betaal je 275,- per gezin/ouderpaar. Schrijf je je meteen in voor beide series, dan betaal je 495,- (ipv 550,-). Twijfel je nog? Je kunt tot één dag voor de 5e bijeenkomst inschrijven voor het vervolg om gebruik te maken van de combinatiekorting.

Verplichte literatuur

De begeleiding van hoogbegaafde kinderen (James T. Webb, et al.), 2e of 3e druk. ISBN 3e druk: 9789023257240 (zelf aanschaffen)

Aanmelden: