Hoogbegaafd, is dat ook dat je overal te moeilijk over nadenkt?

Ik was een tijd geleden bij een opleidingsdag (kinder- en opvoedcoaching bij Tea Adema, mocht je het je afvragen). Als oefening moesten we onze 5 belangrijkste waarden bepalen. Dus niet 6 of 7. En ook geen eigenschappen. Waarden. Ter inspiratie pakte ik er een pakje kaartjes bij, met zeker 100 woorden om uit te kiezen. Het hielp niet. ‘Ja maar, is dit nu een waarde of een deugd? Er staat deugden op het pakje, maar dit is toch meer een eigenschap? En welke vind ik nu belangrijker?’. Ik had er uiteindelijk 7,5 en geen idee in welke volgorde ze hoorden. Het paste allemaal niet. (Als je zelf hoogbegaafd bent begrijp je nu precies wat ik bedoel…)

Na mijn geworstel zo’n 10 minuten geduldig gadegeslagen te hebben sprak mijn gesprekspartner de woorden: ‘hoogbegaafd, is dat ook dat je overal veel te moeilijk over nadenkt?’ Ze was oprecht geïnteresseerd. Dus ze kreeg van mij een oprecht antwoord: ‘eh ja, eigenlijk wel’. En ik schoot in de lach. Ze sloeg namelijk de spijker op z’n kop. Mijn gesprekspartner zag wel dat dit niet ging werken en stelde voor om maar eerst te gaan (‘dan kon ik er nog even over denken’). Tot mijn verbazing was zij in 5 minuten klaar, en had ze ook nog op volgorde van belangrijkheid gezet. En haar verhaal erbij klopte helemaal, dit was zij ten voeten uit. Ik heb de oefening niet afgekregen, maar wel veel over mezelf geleerd. Ik denk dus anders. En dat is niet beter of slechter, alleen anders.

Toen ik naar huis reed dacht ik er nog eens over na. En weet je, ik vind haar vraag best een goede definitie van HB eigenlijk. Ok, er komen nog wat zaken bij, zoals creativiteit en snelheid van denken. Dingen die voor mij juist niet ‘moeilijk’ zijn, maar licht en makkelijk, als dansen. Maar het grootste deel heb je hiermee toch wel gevangen. Want het werkt op alle niveaus, zowel van cognitie als gevoel. Je onderscheidt (veel) meer lagen en nuances en dus denk je er veel ‘moeilijker’ over na. En veel meer. En daar kun je dan weer verder over nadenken. Afijn.

De volgende dag in mijn praktijk viel mijn oog op mijn versie van het zijnsluik en dacht opeens: He, kijk nou! Het zijn eigenlijk 5 waarden: eerlijkheid, autonomie, verbinding, onderzoek doen, streven naar verbetering. Ze floepten zomaar op. Dit is mijn kern. Logisch. Had ik helemaal niet zo lang over na hoeven denken 😉

En als belangrijkste: groeikracht. Of is dat meer een eigenschap? En nu heb ik er toch 6. Ik denk er nog even over. Nou ja, dat dus…

En hoe is dat bij jou? Wat zijn jouw kernwaarden? En denk jij daar ook graag zo moeilijk over na?

Meer weten over kenmerken van hoogbegaafdheid? In mijn ebook Hoogbegaafd Opvoeden lees je er meer over.

Mariette Dijkstra

About Mariette Dijkstra

Hallo, ik ben Mariette, moeder van 2 jongens en specialist begaafdheid / opvoedcoach bij Biqkels - wegwijs in hoogbegaafdheid. Ik begeleid ouders die met de handen in het haar zitten bij de opvoeding van hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kind om hun kind beter te begrijpen en te begeleiden, zodat ze weer vertrouwen krijgen in hun eigen aanpak en de rust en gezelligheid terugkeert in huis.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *