Heftige emoties: probeer een knuffel

Vandaag wil ik graag een inzicht met je delen. Eigenlijk het inzicht waar voor mij alles door veranderde, het begin van Biqkels. Toen ik nog niet wist wat ik nu weet, worstelde ik vaak met het ‘temperamentvolle’ gedrag van mijn kinderen. Als je zelf een (vermoedelijk) HB-kind hebt, of er eentje kent, weet je vast wel wat ik bedoel. Tranen, woedeuitbarstingen (zowel bij kind als moeder, moet ik eerlijk bekennen) en een machtsstrijd met eigenlijk alleen maar verliezers. Doodmoe werd ik ervan.

Tot ik besloot het anders aan te pakken. Bij de eerstvolgende ‘ontploffing’ ging ik op mijn knieen voor mijn zoon zitten, zei ‘het valt ook niet mee om 6 te zijn, he?’ en vroeg of hij een knuffel wilde. Tot mijn verrassing barstte hij in tranen uit en kroop diep weg in mijn armen. Ik besefte dat mijn dwarse, boze kind het eigenlijk gewoon verschrikkelijk moeilijk had, met zichzelf en zijn emoties. Juist op zo’n moment heeft hij mij heel hard nodig! Mijn steun – en niet een ‘preek’ of boze reactie – maakte dat hij weer kalmeerde en kon vertellen wat hem dwarszat. De aanleiding voor de ontploffing was daarna in 2 minuten opgelost, de les die ik eruit leerde werkt 2 jaar later nog steeds door.

Dit was het begin van een intensieve ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel. Ik ging me specialiseren in hoogbegaafdheid en opvoeden. Daarbij ontdekte ik Positive Discipline, wat voor mij voelde als een warm bad. Dit beschreef precies wat ik altijd al dacht over opvoeden, maar nooit goed onder woorden kon brengen: respect, niet straffen of belonen, uitgaan van (te leren) vaardigheden, niet van problemen. En ‘probeer een knuffel‘ bleek er zelfs letterlijk in te staan!

Wij hebben inmiddels thuis gelukkig veel minder ‘ontploffingen’ en veel meer verbinding. Hoewel, laatst reageerde ik toch behoorlijk boos op vervelend gedrag (nobody’s perfect…). Mijn zoon liep zwijgend naar me toe en sloeg zijn armen om me heen. Want ja, moeder zijn valt soms ook niet mee…

Ik gun ieder kind en iedere ouder de rust van een positieve opvoeding. Kun jij hierbij ook wel een steuntje in de rug gebruiken? Laat het me weten, ik deel graag wat ik geleerd heb.

Groet, Mariette

PS: Heb je de gratis kaartenset (met o.a. ‘Probeer een knuffel’ ) al gezien? Je kunt hem hier aanvragen.

Mariette Dijkstra

About Mariette Dijkstra

Hallo, ik ben Mariette, moeder van 2 jongens en specialist begaafdheid / opvoedcoach bij Biqkels - wegwijs in hoogbegaafdheid. Ik begeleid ouders die met de handen in het haar zitten bij de opvoeding van hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kind om hun kind beter te begrijpen en te begeleiden, zodat ze weer vertrouwen krijgen in hun eigen aanpak en de rust en gezelligheid terugkeert in huis.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *