Het Zijn van hoogbegaafdheid

Wat is hoogbegaafdheid? Daar is simpelweg geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn zoveel verschillende modellen en beschrijvingen die allemaal op een eigen manier kloppen en ook hun onvolkomenheden hebben. Wat voor mij wel heel duidelijk is, is dat het meer omvat dan alleen een hoog IQ of ‘heel slim zijn’. De focus (vooral op scholen) ligt vaak op de cognitieve aspecten, terwijl juist de zijnskenmerken zo wezenlijk zijn voor hoogbegaafden. Dit zijn de aspecten die zowel maken dat je ‘jezelf’ bent, als maken dat je je vaak ‘anders’ en onbegrepen voelt. Wat zou het mooi zijn als daar meer echte aandacht voor is. Hoeveel begrip en ruimte zou dat geven?

Het Zijnsluik van Tessa Kieboom geeft, naast de overexcitabilities waar ik het eerder over had, een hele rake beschrijving van het wezen van hoogbegaafdheid. Hieronder zie je hem in een nieuw jasje, met ‘autonomie’ als belangrijke toevoeging. Ik weet het, deze ‘klassieker’ bestaat al in vele varianten. Dit is mijn versie, gewoon omdat ik het mooi vind 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *