PD tool: Prijzen of bemoedigen?

Ok, je snapt waarom straffen niet werkt. Maar belonen is toch prima? Dat hangt er vanaf wat je daarmee bedoelt. Een kind bemoediging en aandacht geven is uiteraard prima, maar meestal wordt met belonen toch iets ander bedoeld. Een mix van loven, prijzen en omkopen.

Vooral complimenten en geprezen worden is iets waar hoogbegaafde kinderen vaak mee te maken hebben. Die complimenten hebben vaak betrekking op iets goed kunnen en wat een ander daarvan vindt, maar zeggen eigenlijk vrij weinig over wie het kind werkelijk is. Toch gaan kinderen hier hun identiteit aan ontlenen en kunnen bang worden om fouten te maken. Terwijl fouten prachtige kansen zijn om te leren. Een kind dat bang is om fouten te maken is bang om te groeien. En dat is eeuwig zonde.

Wees je bewust van wat je zegt en geef bemoediging in plaats van lof.

Vergelijk maar eens:

“Ik vind het zo knap van je!” OF “Je hebt het helemaal zelf gedaan, je zult wel trots zijn op jezelf.”

“Goed zo, je hebt het precies zo gedaan als ik zei.” OF “Ik vertrouw op jouw oordeel.”

“Je bent zo’n goed kind!” OF “Ik hou van je, wat er ook gebeurt.”

Tip:

Lof en prijzen zijn een beetje als snoep: af en toe best lekker, maar de voedingsstoffen ontbreken. Zorg dus ook voor voldoende gezonde voeding in de vorm van bemoediging. Daardoor voelt je kind zich campetent, zonder druk om perfect te zijn of het een ander naar de zin te maken.

Meer Positive Disicpline tools? Deze komt uit mijn boek ‘Hoogbegaafd Opvoeden‘. En in een oudercursus Positive Discipline leer je er natuurlijk nog veel meer!

Mariette Dijkstra

About Mariette Dijkstra

Hallo, ik ben Mariette, moeder van 2 jongens en specialist begaafdheid / opvoedcoach bij Biqkels - wegwijs in hoogbegaafdheid. Ik begeleid ouders die met de handen in het haar zitten bij de opvoeding van hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kind om hun kind beter te begrijpen en te begeleiden, zodat ze weer vertrouwen krijgen in hun eigen aanpak en de rust en gezelligheid terugkeert in huis.

1 Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *