Stel je voor dat je schoenmaat 47 hebt en in een schoenenwinkel komt. Daar krijg je te horen dat het assortiment helaas maar tot maat 45 gaat. “Maar u bent wel verplicht om hier schoenen te kopen! Dat is nu eenmaal de afspraak. En u kunt niet zonder schoenen. Voeten horen in schoenen.”
En als je dan protesteert krijg je dit te horen:
“Moet u luisteren, we hebben hier 3 soorten schoenen: kinderschoenen, damesschoenen en herenschoenen. Met uw maat moet u bij de herenschoenen kijken. Helaas gaan die maar tot 45, groter hebben we niet, want die moeten we speciaal laten maken en dat is te duur. Maar als u zich nu een beetje aanpast, krijgt u die voet er best in. U moet toch wat, nietwaar? We kunnen de verkoop van de normale maten al bijna niet aan.”
Aangezien je blijkbaar geen keus hebt prop je je voeten in maat 45 (vrouwen snappen beter hoe dit werkt, maar dan is het omdat je de schoenen juist WEL wilt hebben…) en met kromme tenen en zere voeten loop je een rondje door de winkel.
Vervolgens krijg je te horen: “U loopt wel een beetje raar! U moet echt eens naar uw houding laten kijken, dit is vast een scheefstand! Of misschien zelfs wel een hernia. Ik raad u dringend aan een afspraak te maken met de orthopeed, want dit is niet normaal. Dit zie ik bij onze andere klanten nooit, dus het moet wel aan u liggen. Wat zegt u? Zere voeten? Nou, dat zal vast wel wennen. U zult zich toch aan moeten passen, want groter hebben we niet. En andere mensen klagen toch ook niet? Als iedereen zo liep te klagen… Hier heb ik geen tijd voor, ik heb nog 26 andere klanten in mijn winkel!
Aangezien dit niet lijkt te gaan werken informeer je of er dan misschien een andere winkel in de buurt is waar ze misschien wel je maat hebben.
“Nou, als u zo aandringt… Ongeveer 50 kilometer verderop is wel een winkel die gespecialiseerd is in grote maten, maar die heeft leveringsproblemen. Had u zich maar moeten melden toen u maat 43 naderde… Bovendien is dat pas vanaf maat 47,5. Helaas, uw voeten zijn net te klein. Misschien dat u nog een kansje maakt als uit een officiële meting blijkt dat uw voeten toch groter zijn maat 47. Achter in de winkel hebben we wel een manusje-van-alles die dat prima doen kan.”
Uiteindelijk ga je maar met je te krappe schoenen naar de schoenmaker, die de schoenen oprekt tot je voeten er zonder hulp van een schoenlepel inpassen, maar het blijft wringen. En volgend jaar als je nieuwe schoenen nodig hebt, moet je weer naar diezelfde schoenwinkel…
Bij het volgende bezoek aan de winkel vraagt je nogmaals of ze dan echt niks kunnen doen en krijgt van de trotse verkoper te horen:
“Goed nieuws! Hier 25 km vandaan zijn we met een aantal schoenenzaken iets heel bijzonders gestart, want we horen dit nu zo vaak dat we er misschien iets mee moeten. We hebben uit alle winkels in de omgeving 10 paar schoenen in maat 46 t/m 48 verzameld. Past misschien ook niet helemaal, maar is beter dan niets. Op maandagochtend van 8.30 tot 12.00 mag u die dragen, daarna moet u weer uw eigen schoenen aan.”
Met een regelmatig bezoek aan de schoenmaker voor matchen en stretchen en die 3,5 uur comfort op maandag houd je het net vol. En thuis mag je gelukkig ongestoord op sokken lopen. Toch droom je iedere nacht van het moment dat je je eindelijk die onbetaalbare, handgemaakte schoenen kunt veroorloven. In precies jouw maat. En ook nog in je lievelingskleur.
Helaas lig je ook regelmatig wakker. Van de zorgen om je broertje die maat 50 heeft. Want hij krijgt zijn voeten met de beste wil van de wereld niet in maatje 45 gepropt… Maar toen hij besloot voortaan maar op blote voeten te lopen, kreeg hij de hele omgeving over zich heen. Dit kan niet, het is nu eenmaal de conventie dat mensen schoenen dragen. Heel dapper besloten je ouders om dan maar te leren hoe ze zelf thuis schoenen kunnen maken. Die zijn misschien niet zo fancy als de exemplaren uit de winkel, maar ze zitten lekker en passen precies. Jammer genoeg krijgen ze hierdoor geregeld bezoek van de winkeliersvereniging die hen om de oren slaat met kwaliteitseisen en dreigt met boetes of erger… Hoe moet dit nu verder?
Als dit werkelijk over schoenen ging was de wereld te klein. “Je kunt die mensen toch niet op hun sokken over straat sturen! Hier moet iets aan gedaan worden!” En binnen de kortste keren zou er iets geregeld zijn. Iedereen zou dat ook volkomen terecht vinden, want “deze mensen kunnen er immers niets aan doen dat ze zulke grote voeten hebben”.
Als ‘schoenmaker’ vind ik het verbijsterend dat dit voor hoogbegaafde kinderen blijkbaar niet geldt. En dat is precies waar de schoen wringt.
PS: Mijn gratis ebook over Hoogbegaafd Opvoeden richt zich eigenlijk op ouders, maar is ook voor leerkrachten/scholen heel bruikbaar om meer inzicht te krijgen in hoe hoogbegaafde kinderen in elkaar zitten en wat ze nodig hebben. Want ja, het onderwijssysteem knelt voor deze kinderen, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de leerkracht dat ook moet doen. Een beetje meer ruimte in de ‘schoen’ zou al zoveel opluchting geven…
Mooi omschreven en helaas vaak de wekelijkheid
Weet, zeer mooi omschreven, dit is wat echt gebeurt en dat maak ik mee met mijn zoontje.
[…] weekend postte ik een blog over passend onderwijs, waarbij ik de vergelijking maakte met niet passende […]
Dag mevrouw Dijkstra, dag Mariëtte,
Mijn naam is Joep Thijssen. Ik ben voormalig secretaris van Hint Limburg en ex-bestuurslid van Hint Nederland en daarnaast hoogbegaafde Meesterschoenmaker in het prachtige dorp Swalmen.
De metaforische schone verhaallijn zeker niet ontkrachtend wil ik graag onderstrepen dat zowel passend onderwijs als passend betaalbaar schoeisel zeer wel mogelijk is in Nederland.
Aangezien onze voeten ons brengen waar ons hoofd gedragen wil worden zul je zeker daar waar de schoen wringt maatwerk moeten toepassen.
Geen een hoofd is hetzelfde en dan hebben we ook nog geeneens 2 identieke voeten (ook nog eens maatverschil), terwijl te vaak nog gekozen word voor standaard onderwijs alsmede standaard confectie op onze levenstocht.
Mijn inziens levert met name Agora momenteel een verrijking van de levensreis van leerlingen vanuit hun eigen vrije persoonlijk, wel coachgestuurde, reisdoel en zet tevens in op zelfkennis, persoonlijkheid, passie en zinvolle autonomie.
Problemen ontstaan waar oplossingen bedacht worden namelijk in je hoofd. Daarom bij voet- of schoeiseluitdagingen in iedere maat:
Neem je Hoofd mee naar Meesterschoenmakerij Dun Hook in Swalmen
( http://www.dunhook.nl)